Luar Negara Berita

Ketenangan Buat Guardiola Di Sebalik Lagu Oasis

‘Dont Look Back In Anger’ lagu daripada kumpulan yang berasal daripada Manchester, Oasis telah menjadi lagu kegemaraan beliau sejak serangan keganasan tahun lalu, dan ia telah memberi impak yang besar kepada pengurus Manchester City, Pep Guardiola.

Isteri dan anak perempuan warga Sepanyol yang berusia 47 tahun itu terselamat daripada serangan pengganas di konsert Ariana Grande di Manchester Arena pada Mei tahun lalu yang mengorbankan 22 orang.

Guardiola berkata dalam wawancara baru-baru ini – pemikirannya mengenai krisis pelarian – bahawa dia dan keluarganya menyanyikannya serentak ketika mereka keluar bersama.

“Saya suka lagu itu, selepas apa yang terjadi di Manchester, kini lagu itu adalah lagu rakyat, anda tahu? “Guardiola memberitahu laman web BBC.

“Seperti dalam video apabila semua orang dalam keadaan diam dan seorang wanita mula menyanyikan lagu itu dan semua orang menyanyikannya, itulah saatnya, ia menyentuh keluarga dan diri saya sendiri.”

Guardiola mengakui lagu itu “meletakkan saya dalam keadaan yang terbaik ketika saya mendengar – itu adalah karya agung.” Pada malam serangan itu, Guardiola dan anaknya tidak menghadiri konsert itu, tetapi mengalami tahap panik selepas tidak dapat menghubungi keluarga yang berada di konsert tersebut.

“Pada akhirnya kami bernasib baik,” katanya.

“Ramai orang menderita, dan kami bernasib baik. Kehidupan adalah seperti ini. Kami berada di kedudukan yang lebih baik daripada orang-orang yang kurang bernasib baik. “