Piala Dunia 2018 Santai

‘Save of the Tournament?’ – Kenali penjaga gol Jepun, Eiji Kawashima

Penjaga gol Jepun, Eiji Kawashima menyelamatkan satu tandukan daripada Kamil Grosicki tepat ke arah pintu gol Samurai Biru. Berdasarkan imbasan daripada ‘Goal Line Technology’ menunjukkan hampir 75% bola tersebut telah melepasi garisan gol.

Reaksi pantas tersebut menafikan peluang Poland untuk mendahului dalam perlawanan tersebut. Malah Jepun seharusnya berterima kasih kepada Eiji Kawashima kerana aksi penyelamatan itu juga membantu Jepun tidak bolos lebih banyak dalam keadaan mereka berkejaran dengan Senegal untuk mengejar kedudukan dua teratas dalam Kumpulan H.

Namun begitu, siapakah penjaga gol ini? Berapakah umurnya? Dimanakah beliau bermain selama ini? Apakah kejuaraan yang pernah digapai olehnya?

Disini kami sajikan beberapa perkara tentang Eiji Kawashima:

Eiji Kawashima dilahirkan pada 20 Mac 1983 (35 Tahun) di Yono, Saitama, Jepun. Beraksi sebagai penjaga gol, pemain ini berketinggian 1.85m.

Memulakan kerjaya sebagai pemain bola sepak professional bersama Omija Ardija di Jepun pada tahun 2001. Kemudiannya berpindah ke Nagoya Grampus Eight. Kemudiannya sekali lagi berpindah ke kelab Kawasaki Frontale sekitar tahun 2007.

Bermula musim panas tahun 2010 Eiji Kawashima berkelana ke eropah. Kelab pertama dia di eropah adalah Lierse SK di Belgium. Ketika itu kelab tersebut baru sahaja dinaikkan ke liga utama Belgium setelah menjadi juara divisyen dua musim sebelumnya. Tahun 2012, penjaga gol kebangsaan Jepun ini berpindah ke kelab Standard Liege.

Pernah seketika tidak bermain dengan mana-mana kelab setelah tamat musim 2014/15 di Belgium. Penghujung tahun tersebut, Eiji Kawashima ke Dundee United di Scotland setelah kelab tersebut mendapatkan permit kerja untuknya. Namun penghujung musim tersebut, dia dilepaskan oleh kelab ekoran kelab tersebut tergelincir ke divisyen kedua Scotland.

Setelah itu, Eiji Kawashima menandatangi kontrak bersama FC Metz yang bermain dalam Ligue 1. Ketika musim pertamanya bersama FC Metz, Eiji Kawashima hanya bermain sebanyak 5 kali sahaja. Namun bermula musim 2017/18 beliau berjaya menjadi penjaga gol nombor utama kelab tersebut ekoran aksinya yang cemerlang.

Bersama skuad kebangsaan sejak 2008. Eiji Kawashima juga telah tampil dalam tida edisi Piala Dunia iaitu pada tahun 2010, tahun 2014 dan tahun 2018. Setakat ini telah berjaya tampil sebanyak 87 kali untuk skuad Samurai Biru ini.

Satu-satunya kejuaraan yang dimiliki oleh Eiji Kawashima adalah Piala Asia AFC. Kejuaraan ini dimenangi pada tahun 2011. Kejohanan yang diadakan di Qatar itu menemukan Jepun dan Australia pada perlawanan akhir. Jepun memenangi perlawanan tersebut dengan jaringan 1-0 pada masa tambahan.