Malaysia Berita

Lebanon vs Malaysia: Kesebelasan pertama Harimau Malaya pilihan Football Tribe

Lima hari selepas hanya sekadar seri 2-2- menentang Mongolia di Stadium Nasional, Bukit Jalil, skuad kebangsaan Malaysia akan turun menentang Lebanon dalam perlawanan kelayakan Piala Asia 2019 di Beirut, malam ini.

Seperti yang anda tahu, sembilan muka baru dipanggil ke dalam skuad Harimau Malaya untuk perlawanan ini, selepas 12 pemain Johor Darul Ta’zim digugurkan pada hari Jumaat lepas. Antara muka-muka baru yang telah diberi panggilan adalah pemain sayap Perak, Norhakim Hassan, penjaga gol PKNS, Shahril Sa’ari, dan juga penyerang Kuala Lumpur, Zaquan Adha.

Tanpa kelibat Safiq Rahim, Zaquan nampaknya telah dilantik sebagai kapten skuad ini, selepas dia mengiringi Tan Cheng Hoe ke sidang media pra-perlawanan di Beirut, semalam.

Walaupun harapan Malaysia untuk mara ke pentas Piala Asia telah pun hancur, pertembungan ini memberi peluang kepada Tan Cheng Hoe untuk terus melalukan eksperimen dengan barisan pemain yang baru, selain turut membuka pintu bagi beberapa pemain untuk membuktikan kebolehan mereka di peringkat antarabangsa.

Selepas mengambil kira beberapa faktor penting, termasuk kualiti yang dimiliki oleh pasukan Lebanon, berikut adalah kesebelasan pertama pilihan Football Tribe Malaysia untuk perlawanan malam ini:

Strategi Umum

Memandangkan Lebanon mempunyai lebih banyak kualiti di atas kertas, Malaysia perlu menggunakan corak permainan yang lebih konservatif malam ini. Konservatif tidak bermakna 'park the bus', ia cuma bermakna Malaysia perlu menggunakan setiap peluang serangan balas dengan lebih efektif. Sebagai contoh, lihat skuad Datuk Ong Kim Swee yang beraksi di kejohanan AFC B-23 tahun. Biarpun beraksi dengan lima pemain pertahanan, skuad OKS berjaya menggunakan penguasan bola dengan efektif, dan turut memanfaatkan setiap peluang yang tercipta.

Oleh itu, kami memilih untuk menggunakan formasi 5-4-1 bagi membentuk skuad Malaysia untuk pertembungan di Beirut, malam ini.

PENJAGA GOL

Hafizul Hakim

Walaupun Shahril Sa'ari cemerlang di pentas Liga Super musim ini, Hafizul Hakim jelas mempunyai potensi untuk menjadi penjaga gol utama untuk skuad kebangsaan. Apa yang dia perlukan buat masa ini adalah pendedahan berterusan kepada bolasepak antarabangsa dan perlawanan menentang Lebanon akan menjadi medan yang terbaik untuk Hafizul terus menimba pengalaman.

PERTAHANAN

Matt Davies - Irfan Zakaria - Shahrul Saad - Syawal Nordin - Nazirul Naim

Kami memilih untuk menggunakan tiga pemain pertahanan tengah untuk perlawanan malam ini, iaitu Irfan Zakaria, Shahrul Saad dan juga Syawal Nordin. Shahrul akan menjadi tonggak yang penting, selaku pemain pertahanan tengah yang paling berpengalaman dalam skuad ini.

Manakala di bahagian kiri pula, Nazirul Naim akan menggantikan Fazly Mazlan, yang turun bermain menentang Mongolia tempoh hari. Manakala Matt Davies pula akan kekal di posisi bek kanan. Kapten pasukan Pahang ini bermain dengan cukup efisien dalam sistem ini, ketika digunakan oleh Datuk Ong Kim Swee di pentas kejohanan AFC B-23 tahun pada bulan Januari lepas.

TENGAH

Wan Zack - Nazmi Faiz - Akram Mahinan - Norhakim Hassan

Malaysia tidak mempunyai banyak pilihan di bahagian tengah, jadi itu menjadikan tugas kami lebih mudah. Nazmi Faiz perlu digandingkan dengan Akram Mahinan di bahagian tengah, dan kedua-dua pemain akan beroperasi sebagai jambatan di antara bahagian pertahanan dan bahagian serangan. Di posisi sayap pula, kami memilih dua pemain yang cukup cemerlang untuk kelab masing-masing tahun ini, iaitu Wan Zack Wan Haikal dan juga Norhakim Hassan

PENYERANG

Zaquan Adha

Secara jujurnya, kami lebih meminati aksi Akhyar Rashid, namun pemain ini baru berusia 18 tahun, dan kariernya perlu diuruskan dengan berhati-hati untuk memastikan pemain tersebut tidak mengalami 'career burn-out'. Jadi, Zaquan Adha, selaku kapten skuad kebangsaan ini, menjadi pilihan kami untuk mengemudi jentera serangan Malaysia di Beirut.

Anda setuju dengan pilihan kami? Kongsikan pandangan anda di laman rasmi Facebook kami!