Luar Negara

“Robben dan Ribery terlalu tua untuk beraksi dalam Liga Super China” – Pengarah teknikal Shanghai SIPG

Pengarah teknikal Shanghai SIPG , Mads Davidsen mendakwa Arjen Robben dan Franck Ribery terlalu tua untuk bermain di Liga Super China. Ribery, 34 dan Robben, 33, diiktiraf sebagai dua pemain utama dunia sejak dekad yang lalu, tetapi Davidsen percaya kelab-kelab China tidak mempunyai minat untuk menandatangani pasangan Bayern Munich itu pada usia mereka sekarang.

Pengarah Shanghai SIPG itu mencadangkan bahawa kelab CSL dengan sokongan kewangan mereka yang besar dengan mudah dapat menarik nama-nama pemain muda yang berbakata untuk datang ke negara Asia Timur.

“Ini salah satu tanggapan yang membuatkan saya sangat marah apabila pemain di Eropah percaya bahawa mereka boleh memilih bila-bila waktu untuk berpindah ke China. Ini adalah fenomena tiga atau empat tahun yang lalu tetapi masa-masa itu berakhir, “kata Davidsen kepada Sport Bild.

“Jika tahun lalu Ribery mempunyai tawaran dua atau tiga daripada kelab China maka itu peluangnya tetapi kelab Liga Super China yang bercita-cita tinggi seperti Shanghai SIPG tidak akan menandatangani dia atau Robben sekarang.”

“Kenapakah kelab China mahu menandatangani pemain yang berusia 33 tahun atau 34 tahun sedangkan mereka boleh mendapatkan bintang muda berusia 27 tahun seperti Axel Witsel atau Alex Teixeira atau Oscar pada usia 25 tahun? ”

Ribery dan Robben terlepas peluang jika mereka mahu bermain di China. Kami tidak lagi mahu pemain ini. ” Seperti Carlos Tevez, Oscar, Hulk, Alexandre Pato, Ramires dan Axel Witsel adalah antara pemain bintang yang berjaya memikat kelab CSL melalui persembahan mereka dalam perlawanan.

Image Credit: Getty