Luar Negara

Pemain Arsenal sakit perut, persiapan pra musim di Shanghai terjejas

Arsenal terpaksa beraksi tanpa kelibat beberapa pemain utama kerana dilanda masalah keracunan makanan di Shanghai. Keadaan itu menyebabkan beberapa pemain utama tidak boleh beraksi pada perlawanan persahabatan pra musim berdepan Bayern Munich.

Pada perlawanan menentang Bayern Munich, pemain skuad Wenger gagal menyaingi Bayern tetapi dapat menyamakan kedudukan pada saat akhir 1-1 dan menang 3-2 menerusi penentuan sepakan penalti.

Pemain skuad kendalian pengurus dari Perancis itu turut berdepan masalah demam serta kesakitan melanda kem Arsenal termasuk bahang cuaca musim panas di China serta penerbangan jarak jauh jauh sekali memberi keselesaan membuat persiapan menghadapi kempen begitu mendesak.

Foto: Arsenal FC official facebook

Wenger tidak mendapat menggunakan khidmat Olivier Giroud kerana keracunan makanan dengan kapten Per Mertesacker menarik diri sebelum perlawanan bermula kerana tidak sihat disebabkan masalah sama.

 Pemain baru dibeli Sead Kolasinac terpaksa dikeluarkan sebelum tamat separuh masa sementara pemain gantian Aaron Ramsey dan Theo Walcott juga tidak cergas.

Arsenal terkejut dengan aksi babak pertama apabila suhu mencapai 36 celcius (97F).

Wenger mengakui cuaca melampau di Shanghai ‘satu kejutan’ selepas mereka tiba dari Australia yang sedang mengalami musim sejuk.

“Kami bekerja keras pada Isnin dan Selasa tetapi sedikit kebimbangan menyebabkan kami berdepan masalah dan ia terserlah pada separuh masa pertama,” kata Wenger yang berdepan tekanan untuk membawa Arsenal semula ke Liga Juara Juara (UCL) musim ini.

“Ramsey menamatkan perlawanan dalam keadaan teruk manakala Walcott, Kolasinac, Mertesacker, Giroud, mereka semua mengalami keracunan makanan.”

sumber: harian metro