آسیا حوزه خلیج فارس

یان فن وینکل؛ مردی که فوتبال عربستان را احیا کرد

نزدیک به دو سال قبل بود که یان فن وینکل به عنوان مدیر فنی فدراسیون فوتبال عربستان سعودی انتخاب شد. این بلژیکی تیزهوش و باتجربه که یکی از ارکان اصلی رنسانس فوتبال کشورش در چند سال اخیر است و سابقه کار کردن در کنار مربی بزرگی مانند مارسلو بیلسا را دارد، در گفتگو با اینساید ورلد فوتبال از برنامه اش برای بازگرداندن فوتبال عربستان به سطح اول فوتبال آسیا گفت:

حضورتان در فوتبال عربستان سعودی را تا اینجا چطور ارزیابی می کنید؟

خیلی راضی هستم. ما تا همین حالا هم مورد تشویق فیفا و ای اف سی قرار گرفتیم اما می دانم که هنوز راهی طولانی در پیش داریم. همه می دانند که فوتبال در عربستان سعودی در 20 سال اخیر پیشرفت زیادی نداشته. خوشبختانه پرنس عبدالله بن مسعد بن عبدالعزیز که بخشی از سهام شفیلد یونایتد را در اختیار دارد یک وزیر ورزش مهربان است، درک می کند که برای کار به یک زیرساخت باثبات نیاز است.

آلمان و بلژیک بعد از نتایج ضعیف در یورو 2000، متوحل شدند. 14 سال بعد آلمان قهرمان جهان شد و یک سال بعد، بلژیک در صدر رنکینگ فیفا قرار گرفت. این نشان می دهد که برای نتیجه گیری، چقدر زمان می برد.

خوشبختانه پرنس عبدالله دیدگاه درستی دارد. او نه تنها روی دستاوردهای کوتاه مدت است، بلکه به فکر نسل آینده نیز هست. من می دانم که یک مدیر فنی به تنهایی نمی تواند همه شرایط را فراهم کنم. البته اگر شکست بخورم، تنها خودم مسئول هستم.

دوران همکاری ات با مارسلو بیلسا چطور بود و چگونه فلسفه فوتبالی ات را تغییر داد؟

کار کردن با بیلسا بی تردید دیدگاه من در کار کردن با بازیکنان را تغییر داد. من خوش شانس بودم که با مربیان بزرگی کار کردم اما دوران همکاری ام با بیلسا بی نظیر بود زیرا تمرکز اصلی روی پیشرفت بود، نه کسب نتیجه. تماشای یکی از بازی های تیم بیلسا مانند گوش دادن به سمفونی نهم بتهوون است.

من معتقدم که بیلسا از نظر روش شناسی و متعهد بودن به کار، بهترین مربی دنیاست. او مانند فن گوک و میکل آنژ، یک نابغه است. اگر او روزی شیوه کاری اش را در یک کتاب منتشر کند، اتفاقی که من امیدوارم روزی رخ بدهد، مطمئنا بهترین کتاب آموزشی فوتبال خواهد بود. امیدوارم او این میراث را برای فوتبال به جا بگذارد.

آیا می توانید اساس برنامه تان برای فوتبال عربستان را توضیح بدهید؟ یا این موضوع سرّی است؟

مطمئنا می توانم. ما هیچ رازی نداریم.چند ماه قبل من در یک دوره آموزشی فیفا در دوبی که برای مدیرهای فنی بود، شرکت کردم. من یک کپی از برنامه مان را به همکارانم دادم. ما دانش مان را با سایر کشورهای منطقه به اشتراک می گذاریم تا باعث پیشرفت فوتبال این منطقه شویم.

اولین بخش مهم برنامه ما، آموزش مربیان است. مربیان بومی باعث پیشرفت فوتبال می شوند و از طریق آنها، ما دیدگاه مان را به بازیکنان منتقل می کنیم. پس اول از همه ما باید روی پیشرفت مربیان مان کار کنیم زیرا آنها هستند که دیدگاه فدراسیون را انتقال می دهند و فوتبال عربستان را می سازند.

ما همچنین به سرعت روی تمرکز زدایی فوتبال در عربستان کار می کنیم. سال آینده ما یک رقابت منطقه ای را در 24 حوزه برگزاری خواهیم کرد.

مدیر فنی های منطقه ای برای مناطق جنوب، غرب، شمال و شرق در نظر گرفته شد و هر کدام 6 بخش را زیر نظر خواهند داشت. هر دو هفته، بهترین بازیکنان دور هم جمع می شوند و زیر نظر دپارتمان فنی تمرین می کنند.

دیگر بخش اساسی برنامه ما، جابجایی راحت بازیکنان جوان است. این یک اصل ساده است؛ یک بازیکن جوان این حق را دارد که به یک آکادمی بهتر برود. وقتی یک باشگاه، یک آکادمی جوانان خوب دارد، قوانین شفاف به این باشگاه کمک می کند تا بازیکنان بااستعداد را جذب کند.

شما در صحبت های تان گفتید که فوتبال عربستان پتانسیل بیشتری از بلژیک دارد. واقعا اینطور است؟

واضح است که عربستان جمعیتی دوبرابر بلژیک دارد. فوتبال ورزش اول عربستان است. لوئیس فیلیپه اسکولاری بازیکنان عربستانی را با بازیکنان برزیلی مقایسه کرده و من هم تایید می کنم.

دی ان ای بازیکنان عربستانی را خلاقیت تشکیل می دهد که امتیاز بزرگی است. در ماه دسامبر 2015 ما از فدراسیون فوتبال آلمان دیدن کردیم و آنها اعلام کرند که برنامه ریزی بیش از اندازه یکی از مشکلات شان است. آنها می خواستند که خلاقیت بیشتری در کار وجود داشته باشد.

ما چنین مشکلی نداریم اما در بعضی جنبه ها نیاز به سازماندهی بیشتر داریم.  وظیفه ما این است که به این خلاقیت، نظم بیشتری بدهیم. همانطور که قبلا گفتم، بهانه ای برای موفق نشدن ندارم.